EESTI 2026.AASTA BETOONEHITIS


Kui laagri timukad kohtus sõna said, olid neist igaühe esimesed sõnad: “Mina olin kõigest käsutäitja”.

Kui timukaile käske ja korraldusi andnud eksperdid ning spetsialistid süüpinki saabusid, polnud neilgi midagi eelnenule lisada. Samad pähe õpitud sõnad – meie tegime nagu kästi.

Nõnda, niite mööda “musta ämmani” jõudes, astus õigust mõistva kohtu ette lõpuks ka grupp selle sajandi põhiroimareid. Jutt ikka sama. Sellest, et käsud tulid hoopis väljast ning meie olime vaid käsu täitjad. Süsteemi seestpoolt õõnestajad. Kõik oli ajaloost tuttav ning nähtud ja kuuldud. Süüdlased mõisteti süüdi ja kohtuotsus viidi täide. Paradoksaalsel kombel muide süstiga…

Midagi sellist ei kordu enam iial, ütles lõhki rebitud hingega rahvas edasi minna soovides üksteisele.

Siis viis nad aegamööda saabunud vanadus ja seegi generatsioon sai järeltulijatele nukraks mälestuseks. Läks inimpõlv ja jälle hakkasid ahnusest ja võimujanust hullunute peades liikuma mõtted sellest, kuidas maad mis muutusi vajab, paremini hoida, sest nad armastavad seda maad ja maa peaks olema roheline ning plats puhas ja rohkem põhjamaa poole ning kõik see muu.

Kuni seda möga võttis tõsiselt veel vaid pool rahavast ning tuli järkjärgult uuesti appi võtta meetmeid ning rakendada aina karmimaid piirangud. Kusagilt mujalt hakkas jälle tulema käske ning “süsteemi seestpoolt õõnestajad” võtsid nomenklatuuri absoluutses tipus kohad sisse. Väetimad, kes vaid keeleotsaga pealike tagapalgeteni ulatasid, hakkasid õhinaga täidesaatvaks võimuks.

Sinna, kuhu kunagi ajaloos väideti rajatavat tulevikuraudtee, olid jäänud vaid sügavad, mustendavad lahvandused. Maaema varandus oli laiali tassitud. Sellest üksikutele osaks saanud odavast asjaderikkusest oli saanud ajalootolm.

Ja siis küsiski Jumal: “Mida ma sellistega teen?”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: