Lill


Heureca! Võibolla päris avastuse kirja see ei lähe, aga ära proovituna ja mõnda aega kasutanuna, on vähemasti prototüüp väga hösti toimiv. Kuna Eestis on peatselt KÕIK mida eestlusega sidada annab, tagurlik, natslik või lihtsalt lapsikult rukkilillepurune, õige aeg hakata päästma me emakeeles kõnelejaid. Jevgeni kuuldes ei tohi ilmselt isegi sotsid öelda, et võtavad midagi oma õlule. Veel vähem lubada, et viin oma lubadused täide. On nähtud nii siin kui seal pedagooge, kes ka ise teavad, et nende antav õppeaine ja nende endi esitlusoskus, inimesi nagu Kersti kõne Merkeli, magama suigutab. Üks seesugune tegi kord nii, et muu pobina sekka lihtsalt ütles: “Kõik kes on ärkvel, jäävad istuma” ning käratas siis kogu registrist: “Püsti!”

Midagi seesugust toimub praegu Eestis punkti pealt. Reinsalu võib nii oma vabast- kui tööajast rääkida mida õilsat ja arukat iganes. Pruugib tal aga säutsatada kasvõi üks inkvisitsioonimasinas registreritud keelatud sõna, kui seni rahulikult tukkunud võltsmoraali kõlblussanitarid  püsti kargavad ja verelaskmise põlled ette seovad. Veider on seejuures see, et näiteks sotsist välisminister võib parlamendi väliskomisjoni tööruumis, kõigi juuresolekul, öelda opositsioonis olevale rahvaesindajale: “Mine karu persse…” isegi vabandama ei pea. Ahhh. Mis sest sitapotist ikka jälle tulele panna. Toimub lihtsalt ehe võimu külge klammerdunute repressiivliberaalne omamehepoliitika ning saab varsti otsa nendegi kuutõrvajate kuldaeg.

Kuidas aga päästa iseennast ja teisi, et need oma emakeeles kõnelemise pärast karistatud ei saaks? Kui USA prsident Donald Trump ütles oma maailmas vingu tekitanud arvamuse riikide kohta, keda ta julges nimetada sitaaugu riikideks, oli Eesti õukonnameedia käpuli. Küll püüti leida seda “õiget” sõna, mida kasutada. Viitsite, sirvige ja vaadake seda keerutamist ja asesõnade otsimist meie ajakirjanduses. Kõik said aru, mis sõna Trump selgelt välja ütles, vaatamata sellele, kuidas meie eksperdid seda sõna tõlkida või siluda püüdsid. CNN-i saatejuht lausus seda otse-eetris 4 korda ning tema seljataga oli ka kirjas sõna “shithole”. Donald Trump ei vabanda kellegi ees ja õigesti teeb. Vabandama peaksid need, kes ei saa aru, kui neile väga selgelt ja keerutamata asju otse näkku öeldakse. Õigus öelda peaks olema samuti igaühel ning mis öeldud see öeldud.

Siit ka toimiva enesekaitse võti avalikult arvamust öelda julgejatele. Kui sul on kõhklus, et sind millegi täiesti jabura eest rattale võidakse tõmmata, jäta mõte samaks ja kasuta sõnades muid tähti. Näiteks: kuulge mehed, ärge mängige lilli, tehke hoopis vutile pai. Loomulikult on võimatu eksitada seda, kes niigi päästmatult eksinu. Seega tabloidmeedia puhul see ilmselt ei tööta ja need saagigu pukki.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: