MIDA TEIE TEATE


See, et Kersti Kaljulaid, vormilt jõuliselt deklaratiivset, kuid sisult käpardlikku soovitust kuulda võtnuna, oma ametisse nimetamise avasammuna kõiki kristlasi riivas, on ilmselt andeks antud. Andeks antud, kuid mitte unustatud.

On väga võimas ja märgiliselt tähtis, et katoliku kiriku pea, Vatikani riigijuht ning maailma seni esimene jasuiidist paavst külastab homme Eestit. Kaheksasada aastat tagasi Neitsi Maarjale pühistetud maad. Meie maad.

Samm, esimene, millele tema pühaduse ametirituaali kohaselt järgneb maale suu andmine, on ülioluline kogu Eesti riigi ja rahva edasisele käekäigule ning tulevikule. See on austusavaldus maale, mis meid kannab, hoiab ja toidab. Meid kõiki, kes me siin elame. See on palve nende eest, kes usuvad sõjatehnika olevat Sõnast tugevama.
See on ühtlasi kutse. Kõikidele – teha oma otsustav valik. Valida kuhu kuuluda ajalooliselt, täna ja tulevikus.
See ei ole pro forma visiit, kus tuulises ja täna maailma kõige koledama juurdeehitisega lennujaamas, lahtirullitud punasel vaibal, käega kübarat kinni hoida ja virila püüdlikkusega naeratada.
Kui võtta vastu tema pühaduse käsi, on see märk ka tema Sõnumi vastuvõtmisest.
Mitu mu sõpra, üle maailma ja väga erinevatest konfessioonidest, raputasid kaua, väga nõutult pead ning laiutasid käsi. Kuuldused värskelt ametisse pandud Eesti riigipea avaldusest, said ilma Red Bullita kaugele kandvad tiivad.
Inimene, kel on võetud selline vastutus ja seisusest tulenevad kohustused, ei saa omale lubada nipsakat isekust. See riivas mitte üksnes Eesti kirikut ja selle liikmeskonda, vaid paljusid inimesi kogu maailmas. See on väga sügavat hämmingut tekitanud täiesti eri usku inimestes. Kuluaarides kalambuuritsetakse ja usalduslikes ringkondades vaikitakse sellest heatahtlikult tänini. Selle kergemeelse proloogi üle, kogu ses lähiajaloo kurvas farssdraamas.
Rooma Paavsti visiidid ei ole Vatikani või Püha Tooli lõbus võimuturism. See ei ole järjekordne tunnustus Eesti demokraatlikele protsessidele, tasuta ühistranspordile ega e-valimistele. Püha Isa ei vaja uinutavalt igavat jõupunkti presentatsiooni meie e-residentsusest ega edusammudest sodikoristamisel ühest hunnikust teise.
Tema sõnum on selge ja konkreetne – kõik inimesed elagu rahus, mõistmises ja armastuses. Olenemata nende rahvusest, usust või sünnijärgsest seisusest.
See on vabadus! Suurim vabadus, mille me kõik sündides saame – uskuda või olla uskmatu. See on igaühe täielik vabadus, ent sellega kaasneb üks ainuke kohustus. Kohustus austada teist ja teise arvamust. Kui elad kogukonnas, kus teiste tavad sind ei köida või jätavad sind puutumata, hoia see teadmine omale. Kui see kogukond on aastasadu eksisteerinud uskudes, ei pea see olema ilmtingimata väevõimuga pealesunnitud. Nii on see olnud, sest nii on kogukond soovinud. Neile, kellele see on vastuvõetamatu, lahkuvad või mõistab kogukond ta endi seast välja.
Kui sa homme paavstile silma vaatad, Eesti väljavalitu. VIP, kes tunneb enne valimisi rõõmu pildilejäämisest tema pühadusega, siis mõtle, kas sa oskad vastata küsimusele:
“Miks massiliselt Euroopasse suunduvad majanduspõgenikud, ei lähe Saudi Araabiasse, Araabia Ühendemiraatidesse ja mujale riikidesse, kus on soe kliima, räägitakse araabia keelt, loetakse Koraani ning austatakse prohvet Muhhamedi (rahu olgu Tema üle)? Miks nad valivad neist naftariikidest poole vaesema Euroopa?”
Mõtle seegi kord oma peaga. Sul on veel veidi aega ja raha makstakse sulle ka lausa priisates.

Ma tänan Vatikani ja paavst Franciscust, et Ta saabub Eestisse ja näitab kogu maailmale, et see maa on pühitsetud Neitsi Maarjale ja antud hoida kristlastele.
See väike aga armas maa on eestlaste isamaa, mitte munadeta ministrite või euroopa karjääripuudlite äritanner ega raudteetamm.

Ärge tulge plätrama, et paavst on tegelikult inimene. Mida teie inimesest teate?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: