ÕIGUS ARVAMUSELE


Ei meeldi mulle ta luuletused. Pole neis nagu seda…Seda samustki, no tead küll. Ühesõnaga ma ei loe ta luuletusi. Ma pole neid kunagi lugenud, kui aus olla. Tõele au andes, ma ei teagi ühtegi ta luuletust. Või siis? Minu teada ta mitte ainult ei oska luuletada, vaid ta ei teegi seda. Vist? Igatahes ta ei meeldi mulle. Ei luuletajana ega inimesena. Kuna ta minu teada polegi luuletaja, kuidas ta siis mulle inimesena meeldida saab? Kes ikka ridagi luuletada ei suuda, on mõttetu inimene, kellelt polegi õieti midagi tahta. Inimene võiks ikka midagi osata. Aga see ei oska mitte midagi. Enda arvates muidugi kõva luuletaja. Mis luuletaja ta selline on? Luuletaja…Ei meeldi mulle ta luuletused. Nõmedalt kirjutatud. Neis on kohe sisse kirjutatud mingi vinguv toon ja see metsikult häirib. Selle pärast ma ei loe neid. Miks ma peaksin? Minu meelest ei ole tal ühtegi normaalset luuletust, vähemalt mina ei tea. Ei tahagi teada, sest ta ei meeldi mulle inimesena. Ebameeldiv kuju ja vastik tüüp. Selline ei saagi luuletaja olla, sest ta ei oskagi kirjutada. Selles mõttes, et midagi mõistlikku, mida ma lugeda viitsiks. Vähemalt pole need soperdised mingid luuletused. Kes neid loeb? Mis inimesed need on, kellele ta luuletused meeldivad? Tõenäoliselt täpselt samasugused mölakad. Mina ei karda öelda, et mulle ta luuletused absoluutselt ei meeldi. Vihkan kuidas ta kirjutab ning ei kavatse seepärast iialgi mitte ühtegi tema pusserdist lugeda. Kohe tunda on, et ta luuletab mingist kibestumisest ja see on vastik. Miks üks inimene ennast kellekski pidada julgeb, kui ta on minu silmis üks kustuv komeet. Mitte ainult minu silmis, ma arvan et paljude meelest. Inimestele ei meeldi ta luuletused, sest ta kirjutab mingitest pseudo tunnetest või tont teab millest. Ma ei tea täpselt ja ei tahagi teada, sest mul on tõeliselt raske üldse selle inimese olemasoluga leppida, kuna ta ei meeldi kellelegi. Mitte minule üksi ei tundu ta mölakas. Paljudele on ta kogu aeg olnud lihtsalt üks tühikargaja, kes ennast ei tea miks luuletajaks peab. On tal mõni luuletus? Mina ei tea ühtegi näiteks. Kui teaks, püüaks unustada, et seda teadsin. Õieti on ainus võimalus seda lihtsalt ignoreerida, et ta eksisteerib, sest muidu hakkab ta ennast veel luuletajaks pidama. Need, olgem ausad, ei ole ju ühestki otsast isegi mitte värsid. Ma ei taha neist midagi kuulda ega näha ning õnneks olengi sellest hoiduda suutnud. Kes ta selline on? Kes ta omast arust on? Luuletaja? On ta jee. No ütle kasvõi üks ainus ta luuletus! Palun väga! Mida oligi tarvis tõestada – ta pole mingi luuletaja! Kes tahab öelda, et on küll, siis kuulub ta samasse kategooriasse, sest ainult nõdrameelsete meelest on ta geenius. Ta ongi selline rahvalaulik. Rahva Laulik – primitiivsete tolguste iidol, kelle luuletusi nad vaimustusega tsiteerivad. Peast muide! Mis on eriti imekspandav, sest ainult samasugune suudab aru saada, millest need luuletused räägivad. Miks neid pähe õppida? Ilmselt pole neil idiootidel mitte midagi muud asjalikku teha. Selle pärast nad õpivadki ta luuletusi omale pähe. Niiöelda luuletusi, sest need ei ole seda. Või on? Mina ei tea ühtegi ta luuletust. Ma ei suudaks lugeda ainsatki ta värsirida, sest ta on jube inimene. Kust see tema pime viha pärit on? Kuidas saab niimoodi primitiivselt olla kõige vastu ja muudkui viriseda? Kas elus ei ole siis tõepoolest mitte midagi positiivset, millest hoolida ja kuhu oma energia suunata? Ilmselt mitte, sest kui tema luuletusi lugeda, ei kohta seal grammigi empaatiat. Miks üldse sellise niiöelda “luuletaja” mõttetustest midagi otsida? Kui proovid seal leida midagigi, mis sulle meeldiks, siis sa ei leia seda, sest seal pole midagi meeldivat. Selle pärast ma ei loegi ta luuletusi. Mitte iialgi. Ma võin käsi südamel öelda, ma ei taha seda inimest tundagi. Muuseas ma tunnen teda üsna hästi. Sest tema luuletustel ongi tema nägu. Mitte ainult nägu. Ka tema lõhn on neil närbunud püüdlustel, mida kusagilt otsast ei saa pidada poeesiaks. Nii et kokkuvõtteks: said nüüd isegi aru – pole mõtet oma aega raisata ta luuletuste lugemiseks, sest tundes tema loomingut päris hästi, saan ma öelda, ma ei loeks seda iialgi. Ja nii ma muiude olengi teinud. Lihtsalt vältinud seda kätte võtmast. Ma tean ise mis on hea ja mul on mu arvamus. Kui sulle mu arvamus temast kui luuletajast ei meeldi, oled samasugune värdjas nagu temagi, sest sa ei talu ilmselt samuti mitte mingit kriitikat. Solvuja ning hädaldaja, kes leiab ainult kõiges muus väga palju halba, aga ise ei tee muud kui viriseb. Oleks ta oma elus kasvõi ühe ainsa luuletuse kirjutanud, võiksin seda lugematagi öelda, et mulle see ei meeldi. Väga lihtsalt ei meeldi ja kõik. Sest ta ei meeldi mulle inimesena. Ma ei tea isegi seda, kas ta on mees või naine. Tõsiselt. Ma ei tahagi teada kes ta on.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: