GLOBAALSED PETTUSED I


Ükskord tuleb see kõik niikuinii välja. Ütles ahjupalavusest leekivate palgetega pagaripoiss, kui valas kõvad, mustaks kärssanud koorikuga, kerkimata jäänud kuklid, kuumalt plaadilt korvi. Kõik ei saa lõpmatuseni untsu minna isegi lauslollakal. Kes üldse oleksid need, keda peaks niimoodi nimetama? Nii veider kui see ei tundu, jääb tegelikult igaüks jänni. Pole sugugi lihtne olla täiesti objektiivne ning öelda – see inimene on lollakas. Sedalaadi hinnagutes on absoluudiks alati hinnangu andja subjektiivne suhe inimesse, kallutatuna mingist kogemusest, oletusest või kahtlusest.

Nõnda kui pagaripoiss, kellest saab ükskord tõsine ja auväärne valge põlle mees, saab meist igaüks kellekski. Kellekski, keda me ise teame nii kõheldes kui kindlalt veendunud olles, suutvat saata korda imesid. Iga inimene on suuteline looma imet!

Ma suudan käia. Kõndida niikuinii, aga just käia… Neis paigus mis on olnud ja neis mis tulemas. Seal kuhu enam kunagi puht füüsiliselt ei saa sattudagi ning seal, kus pole veel seda kohtagi ootamas. Need käimised ei ole ajas tagasi minekud ega hulkumised tulevikus, vaid pildid. Pildid valguse, varju- ja vahetoonidega. Kaadrid kõigi nende silme läbi, kes meid vaikides saadavad ning kaugel ees ootavad. Nad tulevad nagu hallides palitutes inimesed, suured presspapist sumadanid ja sakvojaažid veninud käte otsas. Peatuvad ja tõmbavad hinge ning harutavad oma põuest välja rätti keeratud mälestused. Olen näinud sadu selliseid pilte. Need pole mulle enamasti mitte midagi jutustanud. Külmad pikad varjud tundmatutel maastikel nagu suitsuklaasiga vaadatud hõõguvad keeviseniidid mustruskel metallil. Seevastu teised pildid on täis õhku ja soojust. Neis on eluvaim ja rahu. Täpselt samasugused pildid käivad ka tulevikust end näitamas. Inimesi kohtab neil piltidel harva. Kõik oleks justkui “linna läinud” ja kogu elamise sinnapaika jätnud. Merd, laevu, randa, rannakive, kalurihütte. Kõike näen. Niisamuti põlde, niite, kauguses hollendavaid metsatriipe ning põllukuldsesse maastikku puhkama heitnud rehehooneid. Hõbedaselt haljaste laastukatustega nagu tulekuivad peerud kesk põletavat suvekuuma. Seal kõrval hoopis teine pilt. Paks lumekoor nagu suur valge suletekk, tõmmatud üle maa. Selle teki all on siiski soe, sest kusagilt sest tekis olevast väiksest august vaatab välja kivist korstnasuu ning laseb peene nirena kuusevaigust vingu mustavasse taevasse.

Meid kutsuti kokkulepitud ajal stuudiosse. Andsime allkirjad, et vaikime järgmised sada aastat. Teisisõnu, võeti meilt kõigilt vanne, et me ei räägi sellest iial mitte kellelegi. Kuna ma ei ole vandunud, et ma seda kirja ei pane, siis jätkan.

Me andsime igaüks allkirja ja saime selle vastu sealsamas laua taga paberist paki. Arvan, et need pakid ei olnud võrdsed, aga ausaltöeldes polnud sel mingit tähtsust. Saime kõik aru, et osaleme mingis globaalses ja olulise tähendusega sündmuses. Seda ta ju õigupoolest oligi, arvestades olukorra absurdsust, kus terved riigid olid ühekorraga üksikutele perekondadele niipalju võlgu kui maailmas on raha. Aafrika riikide võlad olid ühekorraga põhiteema kogu maailma jaoks. Kuidas niisugused võlad tekivad, teab isegi algklasside laps. Sa laenad kellelegi räige intressiga seda, mida sul tegelikult endal ei ole ning saad laenuorjalt selle pealt liigkasu. Aafrikaga oli just täpselt nii läinud. Riikide kontodele ilmusid numbrid, mis näitasid, kui palju nad said. Neile summadele lisati kõikvõimalike finantsvahendajate marginaalid ja intressid niing perspektiiv, kus see kõik tuleb ära klaarida alles parikümne aasta pärast, rahustas maha kõik neegripealikud. Kui see aeg kätte tiksus, olid numbrid riikide kontodel suurenenud ning kõigi ees pikutas käed kukla all ülbe miinusmärk.

Ühesõnaga – teie teete pool tundi oma etteaste ära. Seda vaatab ligikaudu kolm miljardit inimest üle kogu maailma. Etteaste ajal on avatud telefoniliinid ning inimesed saavad helistades annetada. Ükskõik kus maailma riigis? Küsis meie bassimees ja pesamuna. Jah, vastas Bob ning ütles – selleks on kõik tehnika loodud. Kui “otse” see otseülekanne on? küsisin ma kogemusele tuginedes skeptiliselt. Nii otse, kui otse saab olla, vastas Bob. Teete playback-i pealt. See tähendab…? Küsis Brian. See tähendab, et me ei riski ja kontsert tuleb lindilt. Olin vait. Lõpuks küsisin Bob-ilt vaikselt, et ta selgitaks. Kuidas need Aafrika riikide võlad makstud saab, kui inimestel pole olemaski sellist raha…terves maailmas…?

See on AKT ja selle nimeks on Live Aid. Selle eesmärk ei ole Aafrika riikide võlgade kustutamine, sest need võlad on maavarade ja verega viimse pennini kinni makstud. See on globaalse ahnuse pühakoja uue tornikiivri hind. Ahnete särajanu ja mõõdutundetu ülbuse apotheoos. Nad ütlevad, et annavad sulle raha et sa saaksid teha tööd ning teenida raha, et see neile tagasi anda. Sa teed tööd, kaevad maapõuest maavarad ja annad need ära, et saaks võlad tasutud. Ostad siis neist samadest maavaradest tehtu kordades kallimalt tagasi, kasutades selleks laenatud raha ning jäädes iga liigutusega aina rohkem võlgu.

Seega ei kustu kellegi võlad? Ei. Muidugi mitte

Miks seda tsirkust siis vaja on?

Et näidata maailmale, kui hea on tänane finantssüsteem ning kui hästi ta on ohjatud ja hoitud. Mõelda – sa ütled suuremeelselt “heakene küll”, kui võlgnik ise ei saa makstud, siis minu jaoks sobib mistahes tehing. Asi pole ju meie rahas, vaid nende võlas! Kui saaks terve planeedi kuidagi niimoodi toimima, et keegi ei ole kellelegi võlgu, kas poleks see suisa jumalik? Inimesed võiksid võlakohustuse vabalt elada!

Laval ei räägi teie muud kui tervitate publikut ja esitate oma lood. Selge?

Õhtul nägin Bonot ja teisi U2-e kutte. Bono oli pettuunud. Kõik olid pettunud.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: