OLEN SINU HALDUR


Ma töötan FaceBook-is. Minu töö, mida ma igapäevaselt teen, ei ole raske. Julgen öelda, et see on pigem haaravalt huvitav, sest mulle meeldib inimestega suhelda. Mu töö seisneb FaceBook-i kasutajatele kõige isikupärasemate reklaamide välja otsimises. Mida see tähendab, küsid sa nüüd kindlasti. See tähendab seda, et ma vaatan sinu fotosid, mida oled postitanud. Loen sinu kommentaare, mida oled kirjutanud nii enda kui ülejäänud FaceBooki kasutajate proofiilidel. Sirvin sinu sirvimisi ja seda, mida oled FaceBookist otsinud ning teen siis valiku. Mulle on antud töövahendiks kasutada peaagu sadakolmkümmend viis tuhat terabaiti erinevaid videoklippe, mida FaceBooki kasutajad kogu universumis on oma nutiseadmetega salvestanud. Möönan, see on meeletu hulk väga väga erinevat materjali. Selles orjenteeruda suudavad üksnes väga hästi inimesi tundvad eksperdid. Julgen ennast juba mõnda aega nende hulka arvata, sest näen, et minu tööalased oskused ei jää sugugi palju alla minu vanematele kolleegidele FaceBookis. Meid, eksperte, kes me töötame FaceBook-is selleks, et ajakohastada ja isikupärastada kogu selles infotulvas just sinule olulisim, on maailma eri riikide kontorites kokku peaagu niisama palju, kui Baltikumis, Skandinaavias ja Benelux-is elanikke. Facebook maksab meile palka, mida ma ei pea varjama, sest see on niikuinii avalikult kättesaadav informatsioon. Minu igakuine sissetulek brutopalgana on kakskümmend neli tuhat eurot. FaceBook-i poolt on antud mulle minu tööarvutid, mida on kolm, et saaksin samaaegselt mitmekümne inimesega tegeleda. Minu tähtsaim töövahend nagu juba nimetasin on separeeritud väliste kõvaketastega server, milles andmemahtu kokku sadakolmkümmend viis tuhat terabaiti. Ühe FaceBook-i kasutaja kohta kes on minu kliendibaasis, kulutan ma ööpäevas keskeltläbi kolm tundi. Selle aja jooksul vaatan ma läbi sinu viimase ööpäeva tegevused ning panen siis kokku selle data, mille sulle edastan. Saadan sulle nii toodete kui teenuste reklaame, lõbusaid ja just sinule mõeldud videoklippe teistelt toredatelt inimestelt FaceBook-is. Valin välja youtuuberite parima ja täpselt sinu proofiiliga kohalduva repertuaari ning sinna vahele ka vanu häid ja tuttavaid youtube-i kasutajalinke. Minu töö on valida sulle ka sinu proofiili kõige paremini tunnetavad emotikonid ning otsida kogu FaceBookis välja need inimesed, kelle emotikonide valikus on sinu isiksusega sobituvad animatsioonid. Ma valin sulle iga päev mõnesaja tuhande värske reisifoto seast need, mida sinuga jagan. Niisamuti väga erinevad loomadega fotod ja lõbusad videklipid, rääkimata haaravatest ja alati pöörastest koduvideotest kus peategelasteks meie järelkasv. Lapsed, beebid ja vanad inimesed selekteerin nii, et see sobiks just sinu iseloomutüübiga. Nii jagangi enamvähem võrdselt need, kus saab nalja ning need, kus traagigat ja kurbust. Elu on lihtsalt selline ja nii tundub mulle õiglasem. Sul ei ole vaja endal midagi otsida ega vaeva näha. Ma teen sinu eest selle töö ise ära. Muidugi on sul FaceBookis ka oma sõbrad ja tuttavad. Meie firma on teinud kõik selleks, et sa näeksid ka kõigi oma tuttavate ja sõprade, kellega oled FaceBookis ühenduses ning nende sõprade ja nende sõprade sõprade jaoks spetsiaalselt kohandatud valikut sotsiaalmeediast. Minult on küsitud, et aga kui ma ei taha neid reklaame, kuulutusi, aja- ja persoonikohaldatud data voogu ning virr-varrina näivat infotulva. Et mida siis teha? Siis minegi tead persse. Te omale savist tahvlid nagu Moosesel ja kirjuta sinna pulga otsaga oma mõtteid. Mine linnaväljakule ja pea jutlusi nagu evangelist ja ma tahan näha, kes sind lollikest kuulama tulevad. Kui sa tahad olla meiega, siis ole nagu normaalsed inimesed. Ole online ja ära maga maha spetsiaalslet ja ainult sulle kokku pandud põnevat ja ajakohast informatsiooni. Jälgi toimuvat ööpäevaringselt ning ära lase end häirida ümbritsevate tegevusest, sõprade jutust ega ettekandja tüütutest küsimustest kohvikus. Hoia pilk pingul ja näpud nobedad, et võiksid end tunda universumi kõige ägedama inimesena. Sa ei pea süvenema. Sa ei pea jääma mõttesse või arutlustesse. Skrolli üle, lase sel kõigel oma näppude ja silme all voolata. Ära peata info kulgu, vaid vooga sellega kaasa. Sind ümbritsevatel perekonnaliikmetel, sõpradel, töökaaslastel ja tuttavatel ei ole sulle iial pakkuda seda, mida pakun sulle mina. Neil pole kogu kamba peale isegi miljondikku sellest andmemahust, mida mina kasutan ja sulle pakkuda suudan. Ära upu argisesse ja igavasse inimeste vahelisse suhtlusse. Ole kohal seal kus on elu mis mahub sulle pihku!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: